Sağlık Bilimleri Üniversitesi bilim insanı transfer edecek
Türkiye’nin saÄŸlık temalı ilk devlet üniversitesi olan SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ), moleküler biyoloji ve genetik, moleküler onkoloji, moleküler tıp, nano tıp, kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ tıp, rejeneratif tıp, nörobiyoloji, biyoinformatik, biyoteknoloji, biyomühendislik ve biyomalzeme gibi alanlarda baÅŸarı yakalamış uluslararası projeleri ve bilim insanlarını Türkiye’ye transfer etmek üzere harekete geçti.SBÜ’den yapılan açıklamaya göre, uluslararası tanınırlığı olan bilim adamlarını bünyesine katarak tersine beyin göçüne de katkı saÄŸlamayı planlayan üniversite, dünyanın en iyi bilim dergileri arasında gösterilen “Nature” ve “Science”a ilan verdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, ilanı kısa bir süre önce yayımlamalarına rağmen yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını belirtti.

SBÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Erdöl, ilanı kısa bir süre önce yayımlamalarına rağmen yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını belirtti.
BaÅŸvuruları, akademik niteliklerine, uluslararası deneyimlerine ve Ar-Ge faaliyetlerine bakarak deÄŸerlendireceklerini ve uygun bulunanları üniversitenin SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsü’nde araÅŸtırma yapmak ve yerli akademik personel yetiÅŸtirmek üzere istihdam edeceklerini ifade eden Erdöl, şöyle devam etti:
“BaÅŸvurular arasında Amerika, Avustralya, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin en saygın üniversitelerinden mezun olmuÅŸ ve dünyanın farklı üniversitelerinde tecrübe kazanmış çok sayıda akademisyen bulunuyor. Dünyada adeta beyin avcılığı yapan bazı ülkeler var. Maalesef en parlak beyinlerimizi yıllarca bu ülkelere kaptırdık, kaptırmaya da devam ediyoruz. Sadece ABD’de 5 bine yakın Türk bilim insanı hem yaptıkları bilimsel çalışmalar hem de geliÅŸtirdikleri tıbbi yöntemlerle bilim dünyasında çığır açıyorlar. Beyin avcısı ülkeler arasında Kanada, Avustralya, İngiltere, Fransa, Almanya ve diÄŸer Batı ülkeleri başı çekiyor. Devlet BaÅŸkanımız Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan süreklilikle beyin göçünün durdurulmasına, yuvaya dönüşün hızlandırılmasına dikkat çekerek ve önce kendi bilim insanlarımızı, ardından dünyanın bilim çevrelerini Türkiye’ye çekmeyi baÅŸarmamız gerektiÄŸini ifade etmektedir. SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi olarak Sayın BaÅŸkanımızın bu hassasiyetleri doÄŸrultusunda harekete geçtik.”
Erdöl, Amerika, Rusya, Malezya, Singapur, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Kolombiya gibi dünyanın çok farklı bölgelerinden şu ana kadar yaklaşık 60 başvuru aldıklarını ve başvuru alma süreçlerinin devam ettiğini kaydetti.
Dünyaca ünlü Berkley, Biyomedicine Enstitüsü, Birmingham, London Üniversitelerinde çalışan çok sayıda akademisyenin baÅŸvuruda bulunduÄŸuna dikkati çeken Erdöl, “Kolombiya’dan baÅŸvuru yapan bir profesörün 221, İtalya’dan baÅŸvuran diÄŸer bir adayın 429 uluslararası yayını bulunuyor. Bünyemize dahil edeceÄŸimiz bu akademisyenler üniversitemizde kuracağımız araÅŸtırma ekibine çok büyük katkılar sunacaklar. Söz konusu bilim adamlarını yeni eÄŸitim öğretim yılında üniversitemizin bünyesine kazandırmak için akademik deÄŸerlendirme komisyonlarını oluÅŸturduk. Komisyonlarımızın olumlu bulacağı projelere niteliÄŸine göre start vereceÄŸiz. Gelecek bilim insanlarının maaÅŸlarını da akademik baÅŸarılarına göre belirleyeceÄŸiz. Bu bilim adamlarının Ar-Ge projeleri ile beraber gelmelerinin kritik öneme sahip olduÄŸunu ve dünyaya öncülük edecek projelere yerli akademisyenlerin entegrasyonunun Türk bilim dünyası için stratejik bir hamle olduÄŸunu özellikle ifade etmek istiyorum.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Erdöl, attıkları bu adımla Türkiye’nin baÅŸta savunma sanayi olmak üzere pek çok alanda yakaladığı baÅŸarıyı saÄŸlık alanında da yakalayacağına inandığını kaydetti.